Afvalmethoden

Er zijn veel verschillende diëten bekend die voornamelijk succesvol zijn op de korte termijn. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen na het stoppen van het dieet meestal weer snel aankomen.

Veranderen van eetpatroon


Het veranderen van het eetpatroon is een veel gehanteerde manier om het gewicht te verminderen. Dit kan enerzijds door het aantal calorieën te verminderen, maar ook door de inhoud van het eetpatroon aan te passen. Bij de laatste worden de verhoudingen tussen eiwitten, koolhydraten en vetten aangepast.

Als er gekozen wordt voor minder calorieën dan zijn er meerdere mogelijkheden:

  • Dieet van rond de 1000 tot 1500 calorieën (LCD)
  • Dieet van 800 of minder calorieën (VLCD)

Het dieet met minder dan 800 calorieën mag alleen uitgevoerd worden met controle van een arts. Het wordt alleen gebruikt met personen met erge obesitas. Door de calorieën sterk te verminderen is de kans groot dat er niet voldoende nutriënten gegeten worden.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging en sporten zijn een goede manier om af te vallen. Door te sporten worden calorieën verbruikt maar daarnaast verbruikt het lichaam ook meer calorieën in rust. Dat is een groot voordeel als je wilt afvallen. Het heeft daarnaast meer voordelen voor het lichaam en de gezondheid. Het is goed voor het hart, spieren en voor de mentale gezondheid. Als je aan het sporten bent komen endorfines vrij die je beter laten voelen.

Het beste resultaat bereik je door drie tot vijf keer per week te sporten. Dit doe je door een vast schema aan te houden dat past bij je dagelijkse leven. Als je voor je werk in de ochtend graag een stukje jogt dan is dat een goede optie. Als je ’s ochtends helemaal geen energie hebt om te sporten dan kun je het na het werk doen. Maak een vast schema met de dagen en tijden waarop je sport en noteer dit in je agenda.

Advies van de huisarts of diëtist

Als je wilt beginnen met afvallen of een dieet wilt volgen dan is het verstandig om dit eerst te overleggen met de huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar een diëtist die je kan helpen bij het afvallen. Een diëtist is een specialist op het gebied van voeding, afvallen en diëten. Met de hulp van een diëtist wordt de kans groter dan het afvallen een succes wordt.

De diëtist kan een plan opstellen waar je je aan moet houden. Het dieet wordt dan aangepast op jouw specifieke situatie. Elke persoon is anders en een dieet werkt bij iedereen verschillend. Daarom is er meestal ook de noodzaak om een eigen dieet te hebben. De diëtist kan aan de hand van je gegevens en informatie van de huisarts een plan maken waarmee je kunt afvallen.