Eetgewoontes

Hoeveel je eet en wat je eet spelen een grote rol bij tot stand komen van je gewicht. Ook de manier waarop je eet heeft invloed op je gewicht. Je kunt bijvoorbeeld een maaltijd zo snel mogelijk naar binnenwerken of langzaam de maaltijd hap voor hap opeten. Als je kip eet met rijst dan is dit beter dan twee hamburgers met frites van de Mac. Je eetgewoontes bepalen voor het grootste gedeelte je gewicht. Voor mensen die willen afvallen is het belangrijk om in te zien hoe ze eten en wat ze kunnen aanpassen om goede eetgewoontes te krijgen.

Tips om de eetgewoontes aan te passen

Producten met veel calorieën en veel vetten kunnen niet makkelijk verteerd worden door het lichaam. Het heeft ook veel andere nadelen. Zo zorgen deze producten ervoor dat het slechte cholesterol verhoogd wordt. Deze producten hebben een slecht effect op de gezondheid en moeten dan ook zoveel mogelijk vermeden worden. Een voorbeeld van een product met slechte vetten en veel calorieën is cake.

Neem de tijd om te eten

Het is verstandig om ruim de tijd te nemen als je eet. Het komt veel voor dat mensen niet nadenken tijdens het eten en zo snel mogelijk een maaltijd weg proberen te werken. Dat is een verkeerde manier van eten. Het lichaam heeft tijd nodig om de hersenen signalen te geven dat de maag vol raakt. Als je te snel eet dan is de kans groot dat je te veel eet. Als je langzamer eet dan kauw je ook beter op het eten. Dit zorgt ervoor dat het eten beter verteerd wordt.

Vaker eten maar minder

Eet meer maaltijden maar kleinere porties. In plaats van drie grote maaltijden op een dag kun je overstappen naar 3 middelgrote maaltijden en 2 snacks tussendoor. Je verdeelt de maaltijden dan beter over de dag. Dit is voordelig voor het metabolisme. Doordat je kleinere porties eet is de kans ook kleiner dat je te veel eet. Je leert dan ook dat je jezelf niet helemaal vol hoeft te eten. Je krijgt dan immers binnen een kortere periode weer wat nieuws te eten.