Gezonde levensstijl

Ben je er klaar voor om je levensstijl om te gooien? De voordelen van een gezonde levensstijl zijn groot. Je voelt je beter, energieker en sterker. Dat is niet alles. Je krijgt meer zin in het leven en je leeft langer. De volgende stappen kunnen je helpen om een gezonde levensstijl aan te nemen.

Stel een doel

De eerste stap is het stellen van een doel. Dit kan bijvoorbeeld 5 kilo afvallen zijn. Dit doel is voor iedereen anders. Het kan ook 10 kilo zijn of 25. Als je weet waar je het voor doet is het makkelijker vol te houden. Zorg er wel voor dat het doel realistisch is en haalbaar. Wees er klaar voor om opofferingen te maken om je doel te bereiken. Niemand zegt dat het makkelijk is. Integendeel, veel mensen hebben ervaren hoe zwaar het kan zijn. Het gevoel van lusteloosheid tot het nee zeggen tegen een lekker stuk gebak; het hoort er allemaal bij.

Dagelijkse behoefte

Bereken hoeveel je dagelijks nodig hebt als onderhoud. Dit is het aantal calorieën per dag waarbij je niet aankomt maar ook niet afvalt. Als je weet hoeveel je nodig hebt dan kun je bekijken wat je mag eten zodat je op het dagelijkse tekort uitkomt van 500 calorieën. Noteer wat je op een dagelijkse dag eet. Het is belangrijk dat je alles noteert wat je eet maar ook wat je drinkt. Wees eerlijk en noteer echt alles. Je hebt alleen jezelf ermee als je bepaalde producten eruit laat.

Lichaamsbeweging

Als je weet hoeveel calorieën je mag eten dan wordt het tijd om te kijken naar de lichaamsbeweging. De lichaamsbeweging zorgt voor een extra tekort van het aantal calorieën dat het lichaam nodig heeft. Door de lichaamsbeweging heeft het lichaam immers meer calorieën nodig. Bereken het aantal calorieën dat je verbruikt met de lichaamsbeweging.

Als je dit alles hebt gedaan dan wordt het tijd om aan de slag te gaan. Houdt je gewicht bij en noteer elke week je gewicht. Probeer een halve tot een hele kilo per week af te vallen. Als het te langzaam gaat kun je meer gaan sporten of je kunt minder gaan eten. Als het te snel gaat kun je iets meer calorieën gaan eten of iets minder aan lichaamsbeweging doen. Naarmate je gewicht afvalt gaat ook je onderhoudsniveau naar beneden waardoor je steeds minder mag eten. Het lichaam heeft dan minder energie nodig. Blijf het volhouden totdat je je doel bereikt hebt.