Afvallen moet vandaag de dag vooral makkelijk zijn. Het bekendste dieet ter wereld is ongetwijfeld Weight Watchers. Met Weight Watchers kun je dan ook goed afvallen. Maar hoe makkelijk is afvallen met Weight Watchers nu eigenlijk echt? En in hoeverre is Weight Watchers te vervangen door bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet.
In dit artikel sommen we enkele voor- en nadelen van het bekende dieet op en geven we je alternatieven om mee af te vallen. Aan het einde van dit artikel kun jij dus voor jezelf bepalen of Weight Watchers een dieet is waarmee jij uit de voeten kan of dat je beter even verder kijkt.
Wat houdt Weight Watchers in?
Voor diegenen die nog geen idee hebben (De rest kan dit skippen) even een overzicht van het dieet. Weight Watchers werd in de vorige eeuw opgericht door een huisvrouw die zelf met overgewicht kampte.
Deze vrouw heet Jane Nidetch en kon toen niet vermoeden dat ze de basis had gelegd voor een enorme onderneming die wereldwijd bekend zou worden. In het idee van Jane gingen mensen elkaar opzoeken en met elkaar praten en elkaar stimuleren om af te vallen.
Ze hielpen elkaar aan recepten en kenden al snel punten toe aan bepaalde producten. Hoe meer punten, hoe minder je ervan mocht eten. Dit is uitgegroeid tot wat we vandaag kennen de Weight Watchers Smartpoints.
Aan de hand van dit puntensysteem kun je afvallen, maar nog wel lekker eten. Want wanneer je eens wat ongezonds wil, spaar je de punten gewoon op en geef je ze later uit (of ga je de dagen na je uitspatting op rantsoen).
Voor- en nadelen van Weight Watchers
Weight Watchers is inzichtelijk. Een duidelijk te volgen dieetplan. Wanneer je je strikt houdt aan de SmartPoints, kan het bijna niet misgaan. Afvallen wordt makkelijker gemaakt, maar is ook leuk. Je mag namelijk gewoon zondigen en best af en toe iets eten dat niet helemaal in de haak is.
Maar Weight Watchers kent ook wel nadelen. Zo is het duidelijk dat commercie een steeds grotere rol is gaan spelen. Een paar jaar terug werd bijvoorbeeld de Amerikaanse talkshowhost Oprah Winfrey betrokken bij Weight Watchers (aandeelhoudster en boegbeeld), wat duidelijk een teken is dat het Weight Watchers om geld te doen is. Dat is niet verkeerd, maar het roept wel vraagtekens op. Want als je een dieet bent, wil je dan eigenlijk wel dat mensen gewicht verliezen? Je verdient aan dikke mensen, niet aan dunne mensen…
Dat blijkt dan ook wel weer uit de abonnementen die Weight Watchers uitgeeft. Per maand betaal je al snel 40 tot 50 euro om lid te mogen worden, maar dan ben je er nog niet… Afvallen zou een stuk goedkoper moeten kunnen.
Alternatief
We willen zeker niet stellen dat Weight Watchers slecht is. Er zijn teveel theorieën die aantonen dat Weight Watchers als dieet heel goed werkt. Maar het kan zijn dat je portemonnee Weight Watchers niet trekt of dat je niet zoveel geld aan een dieet uit wil geven.
Weet dan dat er een gezond alternatief is in het koolhydraatarme dieet. Een koolhydraatarm dieet doet ongeveer hetzelfde als Weight Watchers, maar gebruikt er geen termen als SmartPoints voor. Met een koolhydraatarm dieet worden alle voedingsmiddelen met veel koolhydraten op een zwarte lijst gezet en moet je ervoor zorgen dat je daar zo min mogelijk van eet.
Je raad waarschijnlijk al welke producten een hoge score hebben op de SmartPoints van Weight Watchers? Juist… de koolhydraatrijke producten.
Je kan het heft dus in eigen hand nemen en gewoon op zoek gaan naar koolhydraatarme recepten. Dan kun je goed afvallen, maar hoef je niet al te diep in de buidel te tasten om dit voor elkaar te krijgen.
Wanneer je wel graag je geld uitgeeft aan een dieet, heb je aan Weight Watchers absoluut een goed dieet. Duidelijke handvatten, tips en adviezen en de meest lekkere recepten. Je had niet kunnen verwachten dat afvallen zo lekker kan zijn!