Categories
Algemeen

Hoe maak je een keukenblad weer mooi


Het schuren van hout kan het een nieuw leven geven.

Vraag het de experts: ons panel van experts beantwoordt vragen over doe-het-zelf, ecologisch ontwerp, hypotheken, schoonmaken, architectuur, consumentenkwesties en meer

Vraag: ‘Mijn keukenhouten werkblad ziet er wat gehavend en uit. Wat is de beste manier om mijn keukenblad weer tot leven te krijgen zodat ik het normaal kan gebruiken?’

Wanneer is je keukenblad voor het laatst behandeld?

DIY-expert, Jo Behari, zegt: Het niveau van het werk dat je moet doen om je keukenblad te herstellen, hangt af van wanneer ze voor het laatst zijn behandeld en hoe erg ze zijn geworden. Om een ​​houten aanrecht blad re repareren zou ik beginnen met het licht op te schuren. Dit kun je het beste doen met een elektrische schuurmachine, maar kan ook met de hand worden aangepakt als je je sterk voelt en geduld hebt. Maar het schuren van een keukenblad is gewoon een goed idee omdat je ze alle oneffenheden wegwerkt.

Wat voor schuurpapier gebruik je?

Kies een grovere soort zoals 80 g/m² en ga dan nog een keer over met een fijnere, bijvoorbeeld 120 g/m². Werk in dezelfde richting als de nerf van het hout en als je met de hand schuurt, gebruik dan een schuurblok om ervoor te zorgen dat je een vlakke afwerking krijgt. Als je klaar bent met het schuren van de houten aanrecht, maak het dan snel schoon met terpentine of zelfs een kleefdoek – een speciale doek die binnenhuisarchitecten gebruiken om stof op te vangen. Als het keukenblad weer helemaal schoon is dan kun je aan de volgende fase gebinnen.

Het houtenaanrechtblad in oliën

Nu begint het leuke gedeelte! Gebruik een pluisvrije doek om het keukenwerkblad in te oliën met een olie naar keuze – Deens is mijn favoriet omdat het licht is en hout zijn natuurlijke kleur teruggeeft, maar kies er een die het beste bij je houtsoort past. Als je het niet zeker weet, maak dan een proeflapje aan de onderkant van het werkblad voordat je begint.

U kunt zelfs het uiterlijk van het keukenblad veranderen door een bevlekte olie te gebruiken. Nadat je de eerste laag hebt aangebracht, laat je de olie drogen en breng je een tweede en eventueel derde laag aan, afhankelijk van hoe het eruit ziet. Je kunt stoppen zodra je keukenblad er weer tip top uitziet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *