Categories
Gezondheid

Op een natuurlijke manier de bloeddruk verlagen

Obesitas en overgewicht gaan vaak hand in hand met een te hoge bloeddruk. Ook stress heeft invloed op de bloeddruk. Bij veel mensen is de bloeddruk aan het eind van een stressvolle werkweek hoger dan aan het einde van het weekend, als we weer even de tijd hebben gehad voor wat ontspanning.

In dit artikel zullen we bespreken hoe je op een natuurlijke manier de bloeddruk kunt verlagen, zonder gebruik van medicijnen. Let op: als je op dit moment medicijnen voor je bloeddruk gebruikt dan mag je hier nooit zomaar mee stoppen zonder dit eerst met je behandelend arts te bespreken.

Oorzaken van een hoge bloeddruk

Om de bloeddruk te kunnen verlagen is het goed om inzicht te hebben in de mogelijke oorzaken. Door dit inzicht helpt je om de oorzaak van jouw hoge bloeddruk te achterhalen zodat je het probleem bij de bron kunt aanpakken.

Een verkeerde leefstijl is in veel gevallen de oorzaak van een (te) hoge bloeddruk. Onder een verkeerde leefstijl valt een ongezond voedingspatroon, geen of weinig beweging en stress. Onder een ongezond voedingspatroon valt het eten van veel zout, verzadigd vet, het drinken van alcohol en het drinken van veel cafeïne houdende dranken (koffie, energiedrankjes).

Verder heeft roken een behoorlijk slechte invloed op de bloeddruk. Zodra er wordt gerookt is een acute stijging van de bloeddruk te meten.

Je lichamelijke conditie heeft ook invloed op je bloeddruk. Als je kampt met overgewicht of obesitas dan is de kans op een te hoge bloeddruk een stuk groter. Als je conditie slecht is dan is deze kans ook groter. Ook het hebben van diabetes type 2 of problemen met de nieren zullen een negatief effect op de bloeddruk hebben.

Naar mate je meer op leeftijd komt zal ook de kans op een hoge bloeddruk toenemen, dit is niet te voorkomen. Door een gezonde leefstijl kan je dit enigszins uitstellen. Verder speelt erfelijkheid een rol. Erfelijk gezien kan je een grotere kans op een hoge bloeddruk hebben, dit is dan vaak wel te voorkomen door er een gezonde leefstijl op na te houden.

Tot slot heeft stress invloed op je bloeddruk. In een stressvolle situatie zal de bloeddruk direct stijgen. Als dit voor korte duur is, is dit niet erg. Maar als je altijd last van stress hebt dan zal je bloeddruk altijd hoger zijn wat gevaarlijk is voor je gezondheid.

Tips om de bloeddruk te verlagen

Om de hoge bloeddruk te verlagen volgen hier een aantal tips.

Tip 1: beweeg

Voor een gezonde bloeddruk zou je dagelijks in ieder geval een half uur moeten bewegen. Dit kan beweging zijn in de vorm van een sport. Als je daar (nog) niet fit genoeg voor bent dan kan je ook een half uur gaan wandelen.

Het voordeel van meer bewegen is dat je er ook gewicht door zult verliezen. Het verlies van gewicht zal er ook weer voor zorgen dat de bloeddruk afneemt. Daarnaast is bewegen sowieso goed voor je gezondheid.

Tip 2: zorg voor ontspanning

Voor een gezonde bloeddruk moet je stress zoveel mogelijk vermijden. Idealiter verban je alle vormen van stress uit je leven, dit is voor veel mensen echter niet haalbaar. Als je veel stress ervaart op je werk dan kan je een andere baan overwegen, een andere functie of een andere invulling van je huidige werkzaamheden.

Het is in ieder geval belangrijk dat je ook voor momenten van ontspanning in je leven zorgt zodat de boog niet altijd gespannen staat. Zorg voor activiteiten waarvan je energie krijgt. Voor de tv hangen is niet echt een moment van ontspanning maar meer een uitvlucht. Daarnaast zal je ook moeten zorgen voor voldoende momenten van echte rust.

Tip 3: eet voldoende groente en fruit

Het is geen geheim dat groente en fruit goed zijn voor je gezondheid. Waar ter wereld je mensen zal vragen wat gezonde voeding is, overal kan men je vertellen dat groente en fruit goed voor je zijn. Alhoewel iedereen weet dat groente en fruit gezond zijn, zijn er toch maar weinig mensen welke voldoende groente en fruit eten.

Het mineraal kalium komt in ruime hoeveelheden in groenten voor. Dit mineraal heeft een positief effect op de bloeddruk en tevens op de cholesterol.

Daarnaast is groente rijk aan vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Allemaal belangrijk voor een gezonde bloeddruk en een gezond lichaam.

Voor een optimale gezondheid wordt aangeraden om dagelijks 375 gram groenten te eten naast zo’n 300 gram fruit. Dat is behoorlijk veel en daar zal je bewust moeite voor moeten doen. Om zoveel groente te kunnen eten zal je ook bij de lunch en/of bij de tussendoortjes groente in je dieet moeten gaan opnemen.

Voor de lunch zou je bijvoorbeeld de boterhammen kunnen vervangen voor een groene smoothie of een salade. De tussendoortjes kan je vervangen voor wat rauwkost zoals komkommer, tomaat, worteltjes of bleekselderij.

Tip 4: eet voldoende omega-3 vetzuren

Van omega-3 vetzuren is aangetoond dat de helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij het verlagen van de bloeddruk.

Wat bij omega-3 vetzuren belangrijk is, is de verhouding van omega-3 vetzuren tot omega-6 vetzuren. Bij de meeste mensen is deze verhouding niet goed. In onze voedingspatroon zijn zitten veel bronnen van omega-6 vetzuren waardoor we in verhouding te veel omega-6 vetzuren binnen krijgen.

We krijgen teveel omega-6 vetzuren binnen door de consumptie van (geharde en gehydrateerde) plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Om de consumptie van omega-6 vetzuren te beperken moet gefrituurd voedsel vermeden worden alsmede koek en gebak.

Bronnen van omega-3 vetzuren zijn vette vis soorten zoals makreel, tonijn, zalm en haring. Deze zouden twee maal per week gegeten moeten worden. Er kan eventueel omega-3 aangevuld worden met voedingssupplementen. Dit kan in de vorm van omega-3 visolie capsules of krill olie capsules. Krill olie verdient de voorkeur omdat dit het beste door het lichaam wordt opgenomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *