Categories
Afvallen

Afrekenen met overgewicht? Eet en drink koolhydraatarm!

Wil jij definitief afrekenen met je overgewicht? Lees dan snel verder. Want in 2016 is de Schijf van Vijf grondig veranderd. Nieuwe inzichten hebben er namelijk toe geleid dat het eet- en drinkpatroon van mensen erg ongezond is. In de meeste gevallen zijn we onbewust veel te veel koolhydraten aan het eten en drinken. Afvallen door middel van koolhydraatarme gerechten is de nieuwe manier om af te vallen. Wat dat inhoudt lees je in dit artikel.

Voedingscentrum en de koolhydraatarme Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is misschien wel het meest bekende product van het Voedingscentrum. In de Schijf van Vijf wordt uiteengezet welke voeding tot een verantwoord eetpatroon leidt. De Schijf van Vijf is opgebouwd uit vijf belangrijke schijven, namelijk:

– Groente en fruit
– Brood, granen en peulvruchten
– Zuivel, vlees en vis
– Vetten, olie
– Vocht

De belangrijkste verschuiving heeft plaatsgevonden in de schijven ‘brood, granen en peulvruchten’ en ‘zuivel, vlees en vis’. Het Voedingscentrum is namelijk tot de conclusie gekomen dat brood en granen boordevol koolhydraten zitten. En laat nu net koolhydraten de dikmaker zijn!

Vlees en vis zitten daarentegen boordevol eiwitten en zijn daardoor wel een stuk gezonder. Die moeten dus meer gegeten worden dan brood en granen. Peulvruchten kunnen overigens wel gewoon gegeten worden, omdat de hoeveelheid koolhydraten redelijk laag is ten opzichte van de hoeveelheid eiwitten.

Verborgen koolhydraten

De reden dat mensen veel koolhydraten eten en drinken is omdat deze vaak verborgen zijn. Men weet niet dat ze erin zitten. Veel gezonde drankjes zijn namelijk niet gezond. Zo is er vaak heel veel suiker toegevoegd aan zogenaamd gezonde fruitdrankjes.

Ook de drankjes die veel kinderen op school drinken en die gezonde namen hebben (Fruity en FruitShot) zijn eigenlijk volgestopt met suikers (negatieve koolhydraten), waardoor ook bij kinderen overgewicht ontstaat.

Het Voedingscentrum heeft deze verborgen koolhydraten aan de kaak gesteld. Met de nieuwe Schijf van Vijf moet het een stuk eenvoudiger zijn om af te kunnen vallen met koolhydraatarme recepten.

Koolhydraatarme recepten

Wil jij ook af gaan rekenen met je overgewicht en wil je daarbij gebruik gaan maken van koolhydraatarme gerechten? Dan is het goed dat je op zoek gaat naar recepten zonder koolhydraten. Deze kun je vinden op het internet, maar ook in talloze kookboeken. De kenmerken van koolhydraatarme recepten zetten we graag even voor je op een rijtje. Zo weet jij waar je naar uit moet kijken:

– Koolhydraatarme recepten bevatten relatief weinig koolhydraten ten opzichte van andere voedingsstoffen (eiwitten en vetten);
– De meeste ingrediënten zijn onbewerkt;
– De basis voor veel koolhydraatarme gerechten is vlees of vis, omdat hier van nature al weinig koolhydraten in aanwezig zijn.

De gerechten kun je makkelijk zelf bereiden. De ingrediënten haal je overigens gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer of slager.

Medisch advies

Ben jij van plan om koolhydraatarm te gaan eten, maar kamp je al met obesitas of morbide obesitas? Dan is het aan te raden om eerst medisch advies in te willigen alvorens af te gaan vallen. Een arts kan je hier veel beter bij helpen en eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *